Obiective Turistice

Castelul Bran

Obiective Turistice , Principală nr. 28, DN73
Castelul BranCastelul Bran se situează la mai puțin de 30 km de Brașov, pe șoseaua ce iese prin vechiul cartier Bartolomeu și care leagă Brașovul de Câmpulung. Castelul Bran este construit pe o stâncă, într-un punct cheie din punct de vedere strategic. El adăpostește în acest moment muzeul Bran, muzeu ce se întinde pe cele 4 etaje ale castelului. La muzeu sunt expuse colecții de ceramică, mobilier, arme și armuri, iar în curtea castelului se află un mic muzeu al satului, cu case tradiționale din regiunea culoarului Rucăr-Bran.



În anul 2000, castelul Bran a fost revendicat de Arhiducele Dominic de Habsburg și de surorile sale, Maria Magdalena Holzhausen și Elisabeth Sandhofer, moștenitorii castelului[2]. În luna mai 2006, aceștia au devenit proprietarii castelului și ai domeniului aferent în urma unei decizii guvernamentale de retrocedare[2]. Statul român a păstrat administrarea castelului pentru încă 3 ani, până în 18 mai 2009[2]. Înaintea retrocedării, Ministerul Culturii a dispus mutarea colecțiilor aparținând statului român de la Castelul Bran la Vama Medievală. Pentru a putea redeschide muzeul, familia de Habsburg a remobilat castelul cu obiecte din colecția personală. Redeschiderea oficială a muzeului s-a realizat la 1 iunie 2009.

Piața Sfatului Brașov

Obiective Turistice , Piața Sfatului
Piața Sfatului BrașovPiața Sfatului era, în Evul Mediu, locul în care în Brașov se organizau târguri atât pentru negustorii sași și români cât și pentru cei veniți din Ungaria. Se ajungea în piața prin strada Vămii (actuala Mureșenilor), iar lângă stradă erau vămuite mărfurile.

Casa Sfatului din centrul pieței, era locul unde fiecare negustor trebuia să-și așeze marfa, iar funcționarii orașului se asigurau ca aceste locuri sa fie respectate.

În apropierea pieței se află Biserica Neagră, bastioanele Fierarilor și Graft, turnurile Turnul Alb și Turnul Negru precum Poarta Șchei, Poarta Ecaterinei.

Piața Sfatului este probabil cel mai cunoscut și vizitat loc al Brașovului, unde sunt organizate diverse evenimente cultural artistice, concerte în aer liber ca „Cerbul de Aur”, etc.[1]

Biserica Neagră, Brașov

Obiective Turistice , Curtea Johannes Honterus
Biserica Neagră, BrașovBiserica Neagră (în germană Die Schwarze Kirche, în maghiară Fekete Templom) este biserica evanghelică aflată în centrul municipiului Brașov. Edificiul a fost construit în jurul anului 1380 (probabil începând cu 1377) în stil gotic. Biserica, inițial catolică, a fost cunoscută mai întâi sub numele de Biserica Sfânta Maria (Marienkirche). Clădirea a fost parțial distrusă după marele incendiu din 1689, când a primit numele actual. Biserica Neagră este unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură gotică din România datând din secolele XIV-XV.

Construcția bisericii a început serios în anul 1384 și a fost finalizată în anul 1477. O inscripție descoperită în zidul bisericii îl atestă ca prim ctitor pe Thomas despre care aflăm că a murit în anul 1410.

Grav avariată după incendiu, Biserica Neagră a fost refăcută cu ajutorul unor meșteri veniți din orașul hanseatic Danzig, pentru că meșterii locali nu mai știau să închidă bolți de dimensiuni atât de mari. Noile bolți, însă, sunt în stil baroc, nu gotic.

Planul utilizat de către arhitecți a fost acela de bazilică cu trei nave, egale ca înălțime, înscriindu-se în tipul de biserici–hală preferate în secolele XV-XVI în spațiul german, de unde proveneau de altfel unii dintre arhitecți și meșteri.

Biserica Neagră este cel mai mare edificiu de cult în stil gotic din sud-estul Europei, măsurând 89 de metri lungime și 38 de metri lățime. În această biserică încap circa 5.000 de persoane.

Biserica Neagră este celebră nu doar prin dimensiunile sale ci și prin alte lucruri: astfel, în clopotniță se află cel mai mare clopot din spațiul românesc, un clopot din bronz care cântărește 6 tone.[1][2] Corul susținut de contraforți exteriori decorați cu edicole care adăpostesc statui de sfinți constituie unul din puținele exemple de acest tip din Transilvania. Colecția de covoare orientale a Bisericii Negre este cea mai bogată de acest tip din România.

Orga principală a bisericii a fost construită de Carl August Buchholz din Berlin în perioada 1836-1839 și este cea mai mare din cele 140 de orgi construite de maeștrii familiei Buchholz. Orga are 4 manuale cu câte 56 de taste și un pedalier cu 27 de taste și dispune de 63 de registre sonore. A fost inaugurată la 17 aprilie 1839, organist fiind chiar Buchholz care a prezentat improvizații și cantate ale compozitorilor Friedrich Schneider și Johann Lucas Hedwig. Orga a fost restaurată în perioada 1997 - 2001. Atunci toate cele 3993 de tuburi (cel mai mare având o înălțime de circa 13 metri) au fost demontate și restaurate. Orga se încadrează în categoria orgilor baroce și a supraviețuit perioada de la construcție pînă în prezent aproape neschimbată.

A doua orgă a fost construită de Carl Hesse și dispune de un manual și pedalier și 8 registre. A fost restaurată in 1997.

Începând din anul 1953 au loc recitaluri de orgă, tradiție începută de organistul Victor Bickerich și continuată de Hans Eckart Schlandt.

Cetatea Râșnov

Obiective Turistice , DN1E
Cetatea RâșnovCetatea Râșnov este o cetate țărănească veche din orașul Râșnov (județul Brașov). Este una dintre cele mai bine păstrate cetăți țărănești din Transilvania și a fost construită în secolele 13-14 de către locuitorii așezării cu același nume, cu scopul principal de se apăra împotriva atacurilor tătarilor.

Biserica din Piatră de la Aluniș, Buzău

Obiective Turistice , Aluniș, DC 85
Biserica din Piatră de la Aluniș, BuzăuBiserica și chiliile din piatră de la Aluniș sunt săpate în muntele de piatră. Păcat de geamuri - s-au pus termopane!

Muzeul Chihlimbarului din Colți, Buzău

Obiective Turistice , Colți
Muzeul Chihlimbarului din Colți, BuzăuMuzeul de chihlimbar este unic în țara noastră și printre puținele în lume. Ideea organizării muzeului se datoreazã faptului cã la Colți se găsește chihlimbar în sol, în strate dezvelite, la suprafață sau în adâncime. Exploatarea chihlimbarului s-a oprit acum. Localnicii încă mai pot găsi chihlimbar după ploi puternice sau după alunecări de teren.

Colecția de aici este compusã din: roci cu chihlimbar, chihlimbar brut si prelucrat, unelte folosite la extragerea si prelucrarea chihlimbarului.

Castelul Peleș Sinaia

Obiective Turistice , Aleea Peleşului
Castelul Peleș SinaiaCastelul Peleş, reşedinţa de vară a primului cuplu regal al României, regele Carol I ( 1866-1914) şi regina Elisabeta, a fost construit între 1873 și 1914, la dorința suveranului, după planurile arhitecților Johannes Schultz şi Karel Liman. Edificiul a fost decorat de celebrii creatori, J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz și Bernhard Ludwig din Viena. Castelul Peleș este considerat cel mai important ansamblu arhitectonic de tip istorist din România, având caracter de unicat și prin valoarea sa istorică şi artistică, rămâne unul dintre cele mai importante şi frumoase monumente din Europa.

Mănăstirea Curtea de Argeș

Obiective Turistice , Bulevardul Basarabilor, DN7C
Mănăstirea Curtea de ArgeșMănăstirea a fost construită de Neagoe Basarab (1512 - 1517) pe locul vechii mitropolii (1359). Pictura interioară, realizată de zugravul Dobromir, a fost terminată în anul 1526, în timpul domniei lui Radu de la Afumați. Ea este păstrată fragmentar în Muzeul Național de Artă din București. Reparată de câteva ori, biserica a fost restaurată (1875 - 1886) de arhitectul francez André Lecomte du Noüy, discipol al lui Eugène Viollet-le-Duc, care i-a adus și unele modificări care au diminuat valoarea istorică a monumentului. Construită din piatră fățuită și profilată, biserica are un plan triconc, inspirat din planimetria bisericii Vodița II, reluat ulterior și în alte construcții (mitropolia din București, biserica fostei mănăstiri Cotroceni, mănăstirea Tismana etc.).

Printre cele mai vechi așezări de care vorbește istoria noastră se numără și Curtea de Argeș cu împrejurimile ei. În veacul al XIII-lea, înalta cetate a Poenarilor, cu fortificațiile sale de piatră și puțul care o lega direct cu albia râului de jos, făcuse să ajungă, până departe, faima acestor locuri; iar pe la jumătatea secolului următor, curtea Basarabilor și biserica "Sfântul Nicolae Domnesc" răsfrâng această faimă asupra întregii așezări adunată cu timpul în preajma lor: Curtea de Argeș de mai târziu.

Prima Școală Românească și Biserica Sfântu Nicolae din Șchei

Obiective Turistice , Piața Unirii
Prima Școală Românească și Biserica Sfântu Nicolae din ȘcheiAici, în Șcheii Brașovului, în zona locuită de români - în afara cetății germane deci - a luat ființă prima școală în limba română în 1583.

Tot aici găsim și tiparnița diaconului Coresi.

Muzeul școlii poate fi vizitat. Tot aici găsim și Muzeul Junilor Brașoveni.

Partii de Schi

Obiective Turistice ,
Partii de SchiLocalitatea Bran este unul dintre cele mai importante puncte turistice din Județul Brasov si dispune de 3 partii de schi
- Partia Bran 1 - lungime 700 metri, grad de dificultate - Usor
- Partia Bran 2 - lungime 700 metri, grad de dificultate - Mediu
- Partia Zanoaga - lungime 650 metri, grad de dificultate - Mediu

Toate partiile au acces la instalatia de teleschi

Schitul Bran

Obiective Turistice , Simon, Jud. Brasov
Schitul BranSchitul Bran se afla pe varful dealului Balaban, intr-o zona deosebit de frumoasa si cu o panorama impresionanta a muntilor Piatra Craiului si Bucegi.
Din primavara anului 2007 au fost incepute lucrarile de constructie ale ansamblului monastic care va cuprinde noua chilii, biblioteca, ateliere, trapeza, bucatarie si paraclis de iarna.
Pentru moment nu exista spatii de cazare disponibile pelerinilor.

Vama Medievala Bran

Obiective Turistice , Jud. Brasov
Vama Medievala BranVama Medievala din Bran este un monument istoric situat langa drumul principal, in partea de sud a Castelului Bran.
In anul 1413, Mircea cel Batran a stabilit, printr-un privilegiu acordat negustorilor brasoveni, vama Tarii Romanesti de la Turciu (Bran).
In 1987 Vama a fost transformata in muzeu iar odată cu retrocedarea Castelului Bran către familia de Habsburg vama a fost renovata si acum pastreaza exponate din Castelul Bran si o colectie de documente istorice si comerciale.

Pestera Valea Cetatii

Obiective Turistice , Rezervatia Valea Cetatii
Pestera Valea CetatiiPestera Valea Cetatii din Rezervatia Valea Cetatii din Rasnov, se afla la o altitudine de 790 de metri si la 1.5 Km din dreptul cetatii Rasnov.
Pestera a fost descoperita cu 60 de ani in urma iar in 2010 a fost reamenajata la standarde Europene.
Pestera este deschisa zilnic intre orele 10:00 si 18:00.
Tarife:
- 10 Lei pentru adulti.
- 5 Lei pentru copii.
- 8 Lei persoana pentru grupuri de adulti
- 4 Lei persoana pentru grupuri de copii

Gradina Zoologica Brasov

Obiective Turistice , str. Brazilor, nr.1
Gradina Zoologica BrasovGradina Zoologica din Brasov va asteapta in fiecare zi intre orele 8:00 si 19:00.

Pentru informatii sunati la: 0268 337 787

Evenimente Muzee

Obiective Turistice ,
Evenimente Muzee - Expozitia "Sigiliul – garanţia originalitatii" la Muzeul "Casa Muresenilor" in perioada mai - septembrie 2011



- Expozitia "Arta sub comunism" Arta oficială a regimului comunist în colecţia Muzeului de Artă Braşov (1945-1989). Expozitia va avea loc in perioada 12.05.2011 – 10.07.2011

Poarta Schei

Obiective Turistice , str. Poarta Schei
Poarta ScheiPoarta Schei a fost construita in anul 1827 pentru a facilita intrarea in oras a populatiei din zona Schei.
Poarta are doua arcuri pentru pietoni si unul mai mare pentru vehicule.

Poarta Ecaterinei

Obiective Turistice ,
Poarta EcaterineiPoarta Ecaterinei se afla intre Bastionul Tesatorilor si cel al Fierarilor. In 1559 a fost ridicat si turnul portii, compus din 3 nivele iar pe acoperis are 4 turnuri mici ce simbolizau \"Jus Gladii\", un privilegiu dat Brasovenilor.
In anul 1827 poarta a fost daramata si un an mai tarziu a fost construita Poarta Schei. Din poarta Ecaterinei a mai ramas doar turnul.

Cetatea Medievala Sighisoara

Obiective Turistice , Dealul Cetatii
Cetatea Medievala SighisoaraIn Cetatea Medievala Sighisoara - parte a Patrimoniului UNESCO, amenajata incepand din secolul al XIV-lea, pot fi admirate 9 turnuri, doua bastioane, o parte din zidul de incinta, cinci biserici si o multitudine de locuinte considerate monumente istorice.

Turnurile erau plasate in locurile vulnerabile ale cetatii si erau prevazute cu galerii de tragere si cu bastioane de artilerie. Dintre acestea, Turnul cu ceas cu o inaltime de 64 m, simbolul orasului Sighisoara, este cel mai impresionant fiind unul din marile monumente ale Transilvaniei. Ceasul din turn este prevazut cu doua cadrane de 2,40 m in diametru si cu o instalatie rotativa cu papusi din lemn pictat. Insatalatia se misca la miezul noptii, aducand la fereastra dinspre Orasul de Jos, figurina specifica zilei care incepe.

Tot in Sighisoara puteti vedea Scara Scolarilor, care inlesneste accesul la Liceu si la Biserica din Deal mai ales pe vreme de iarna, constructia este cea mai mare de acest fel in Transilvania.

Din secolele XIV-XVIII in care existau 9 biserici functionale se mai pastreaza trei: Biserica Manastirii, Biserica din Deal si Biserica “leprosilor” unde pot fi admirate piese rare de sculptura si pictura religioasa, dar si funerara.

Majoritatea caselor de locuit din Cetate, aproximativ 160, sunt considerate monumente istorice, avand peste 300 de ani vechime.


Obiective turistice:

Vechea Scoala
Biserica din Deal
Biserica Manastirii Dominicane
Vechea Biserica
Scara Scolarilor
Turnul cu ceas
Turnul Macelarilor
Turnul Tabacarilor
Turnul Franghierilor
Turnul Croitorilor
Turnul Cizmarilor
Turnul Cojocarilor
Turnul Fierarilo
Turnul Cositorarilor

Cetatea Sighisoara ramane cel mai frumos si mai bine pastrat ansamblu arhitectural medieval din centrul si sud - estul Europei, in ciuda modificarilor arhitecturale din secolul XIX.

Mausoleul de la Mateias

Obiective Turistice , 10 Km de Campulung
Mausoleul de la MateiasMausoleul de la Mateias este un monument istoric dedicat eroilor razboiului 1916-1918.
Monumentul este situat pe DN 73 la aproximativ 10 Km de Campulung in directia Rucar.

Ruinele Cetatii Oratia

Obiective Turistice , 5 Km nord de Rucar
Ruinele Cetatii OratiaCetatea se presupune ca a fost construita intre anii 1368-1377 si folosita ca punct vamal intre Transilvania si Tara Romaneasca.

Alte Puncte de Interes

Obiective Turistice ,
Alte Puncte de InteresAlte Puncte turistice accesibile din zona Rucar:
- Masivul Iezer-Papusa
- Lacul de acumulare Pecineagu
- Lacul de acumulare Rausor
- Pestera Dambovicioarei
- Schitul Dragoslavele

Alte Puncte de Interes

Obiective Turistice ,
Alte Puncte de InteresAlte puncte de interes din zona Rasnov
- Biserica Evanghelica
- Biserica ortodoxa cu hramul "Sfântul Nicolae"
- Cheile Rasnoavei

Partii de Schi

Obiective Turistice ,
Partii de SchiStatiunea Predeal este una din cele mai cautate statiuni de schi din Romania. Situandu-se la o altitudine de 1030 metri are o clima montana cu ierni reci si o medie de 50 de cm. a stratului de zapada.

Partia Subteleferic - 1200 metri - Grad de dificultate - Dificila
Partia Varianta Subteleferic - 650 metri - Grad de dificultate
Partia Clabucet - 2400 metri - Grad de dificultate - Medie
Partia Clabucet - 200 metri - Grad de dificultate - Medie
Partia Clabucet Sosire 800 metri - Grad de dificultate - Usoara
Partia Varianta Clabucet - 750 metri - Grad de dificultate - Medie
Partia Garbova - 900 metri - Grad de dificultate - Usoara
Partia Incepatori - 400 metri - Grad de dificultate - Usoara
Partia Copii - 200 metri - Grad de dificultate - Usoara
Partia Polistoaca - 2500 metri - Grad de dificultate - Usoara
Partia Cioplea - 200 metri - Grad de dificultate - Usoara
Partia Trei Brazi - 300 metri - Grad de dificultate - Usoara

Instalatii de nocturna
- Partia Clabucet Sosire

Tunuri de zapada
- Partia Clabucet Sosire
- Partia Subteleferic

Instalatii de Transport pe Cablu
- Un telescaun
- Doua instalatii teleschi

Partii de Schi

Obiective Turistice ,
Partii de SchiStatiunea Azuga este o statiune Climaterica cu 6 partii de schi, una dintre ele fiind Sorica, prima partie de schi din Romania care a fost omologata de Federatia Internationala de Schi.

Pârtia Cazacu Varianta - 400 metri - Grad de dificultate - Mediu
Pârtia Cazacu - 2000 metri - Grad de dificultate - Mediu
Pârtia Sorica - 2100 metri Grad de dificultate - Mediu
Pârtia Sorica Nocturna - 750 metri Grad de dificultate - Mediu
Pârtia Sorica Sud - 770 metri Grad de dificultate - Usor
Partia La Stana - 900 metri Grad de dificultate - Usor

Instalatii de transport pe cablu
- Telescaun - Partia Sorica
- Teleschi - Partia Sorica
- Teleschi - Partia Sorica Sud
- Telescaun - Partia Cazacu
- Teleschi - Partia Cazacu Varianta
- Teleschi - Partia La Stana

Instalatie de nocturna
- Partia Sorica

Tunuri de zapada
- Partia Sorica
- Partia Cazacu
- Partia Cazacu Varianta

Partii de Schi

Obiective Turistice ,
Partii de SchiPartia Kalinderu - 1400 metri Grad de dificultate - Mediu
Partia Kalinderu 2 - 1100 metri Grad de dificultate - Mediu

Instalatii de Transport pe cablu
- Telescaun - Partia Kalinderu 1 si 2

Tunuri de zapada
- Partia Kalinderu

Nocturna
- Partia Kalinderu

Partii de Schi

Obiective Turistice ,
Partii de SchiStatiunea Sinaia este situata pe raul Prahova la o altitudine de 750-1050 metri.

Partia Valea Dorului 1 - altitudine: plecare 2040 m - lungimea partiei: 770 m - Grad de dificultate Medie
- telescaun

Partia Valea Dorului 2 - altitudine: plecare: 2049 m - lungimea partiei: 800 m - Grad de dificultate Medie
- telescaun

Partia Valea Dorului Variantă - altitudine: plecare: 2033 m - lungimea partiei: 900 - Grad de dificultate Medie
- telescaun

Partia Traseu Variantă 1 - altitudine: plecare 2090 m - lungimea partiei: 500 m - Grad de dificultate
- telescaun

Partia Traseu Variantă 2 - altitudine: plecare 1820 m - lungimea partiei: 1000 m - Grad de dificultate
- telescaun

Partia Partia Noua - altitudine: plecare: 1416 m - lungimea pârtiei: 1800 m - Grad de dificultate Medie
- Telegondola Sinaia

Partia Valea Soarelui 1 - altitudine: plecare 2035 m - lungimea partiei: 1190 m - Grad de dificultate Medie
- Telescaun Soarelui

Partia Valea Soarelui 2 - altitudine: plecare: 1960 m - lungimea pârtiei: 1200 m - Grad de dificultate Usoara
- Telescaunul Soarelui

Partia Valea cu Brazi - altitudine: plecare: 1500 m - lungimea pârtiei: 300 m - Grad de dificultate Medie
- telescaun și telecabină

Partia Scandurari - altitudine: plecare: 1969 m - lungimea partiei: 500 m - Grad de dificultate Medie
- telescaun și teleschi

Partia Drumul de Vară - altitudine: plecare: 2045 m - lungimea partiei: 2970 m - Grad de dificultate Medie
- telescaun

Partia Traseu Drumul de Vară - altitudine: plecare: 1650 m - lungimea partiei: 400 m - Grad de dificultate
- telescaun și telecabină, tronsonul 2

Partia Papagal - altitudine: plecare: 2045 m - lungimea partiei: 2970 m - Grad de dificultate Dificila
- telescaun și telecabină, tronsonul 2

Partia Tarle - altitudine: plecare: 1870 m - lungimea partiei: 540 m - Grad de dificultate Dificila
- telescaun și telecabină, tronsonul 2

Partia Traseu Târle - altitudine: plecare: 1870 m - lungimea partiei: 530 m - Grad de dificultate
- telescaun și telecabină, tronsonul 2

Partia Carp - altitudine: plecare: 2056 m - lungimea pârtiei: 1380 m - Grad de dificultate
- telescaun și telecabină, tronsonul 2

Partia Incepători - altitudine: plecare: 2062 m - lungimea pârtiei: 170 m - Grad de dificultate Usoara

Partia Lăptici 1 - altitudine: plecare: 2090 m - lungimea pârtiei: 1900 m - Grad de dificultate Usoara
- Telescaunul Soarelui

Partia Lăptici 2 - altitudine: plecare: 2090 m - lungimea pârtiei: 900 m - Grad de dificultate Medie
- Telescaunul Soarelui

Partia Gondola - altitudine: plecare: 1026 m - lungimea pârtiei: 150 m - Grad de dificultate Usoara
- Telegondola Sinaia și teleschi


Tunuri de zapada
- Partia Gondola
- Partia Valea cu Brazi
- Partia Noua

Instalatie de nocturna
- Partia Gondola

Strada Sforii

Obiective Turistice , str. Poarta Schei
Strada SforiiStrada Sforii este printre cele mai inguste strazi din Europa si cea mai ingusta din Brasov. A fost construita in special pentru a usura accesul pompierilor.


Strada are 83 metri lungime, si o latime ce variaza intre 1,10 si 1,35 metri

Turnul Negru

Obiective Turistice ,
Turnul NegruTurnul Negru a fost construit in secolul XV ca turn de observatie si pentru protectia zidurilor orasului. Turnul are o inatime de 11 metri iar la baza zidurile au o grosime de aproximativ 2 metri.
Datorita incendiului din 1689 zidurile turnului s-au inegrit si astfel turnul si-a capatat denumirea de Turnul Negru.
Ultima restaurare a turnului a avut loc in 1996.

Muzeul National Brukenthal

Obiective Turistice , Piaţa Mare, Nr. 4 - 5
Muzeul National BrukenthalMuzeul National Brukenthal

Unul dintre principalele puncte turistice din Sibiu este Muzeul National Brukental. Acesta ocupa etajele I si II ale palatului ce a fost construit in anul 1779 in stil vienez si a apartinut baronului Samuel Brukenthal.

Program de vizita
-Orar de vara-21.03-21.10
Marti-Duminca 10:00-18:00 (Luni si prima zi de Marti din fiecare luna:inchis)
-Orar de iarna21.10-1.03
Miercuri-Duminica 10:00-18:00(Luni si Marti: inchis)

Pentru informatii in legatura cu pretul puteti vizita www.brukenthalmuseum.ro

Podul Minciunilor

Obiective Turistice ,
Podul MinciunilorPodul Minciunilor
Acesta a fost recontruit in 1859.
Este primul pod din Romania si al doilea din Europa confectionat din fonta turnata.
Podul este un loc plin de legenda, insa cea mai credibila varianta pare a avea la origine o omonimie de cuvinte. Find primul pod ce nu are piloni de sprijin i s-a spus "podul culcat". Iar in dialectul sasesc "culcat"(ligenmarchen) este omonimul cuvantului "minciuna", si de aici batranii din cauza zgomotelor scoase de pod in timpul traversarii unui asa zis mincinos au dezvotat tot felul de legende, ca podul ar cunoste astfel de oameni si "geme" intr-un fel ce iti da fiori.

Podul se afla intre cele doua sectoare ale Pietei mici si faciliteaza legatura dintre Orasul de sus si Orasul de jos.

Catedrala Evaghelica din Sibiu

Obiective Turistice , Piata Albert Huet
Catedrala Evaghelica din SibiuCatedrala Evaghelica din Sibiu a fost construita in anul 1520, pe locul unei vechi bazilici romane.
Contructia in stil gotic se remarca printr-un turn pe 7 nivele ce atinge inaltimea de 73,34m, prin forma acestui turn si in special prin cele 4 turnuri mai mici de pe colturile turnului mare, se facea cunoscut faptul ca orasul avea dreptul si puterea de a candamna zis si "dreptul sabiei".

Fiind cea mai mare contructie din Romania medievala, cladirea este si cea mai inalta catedrala din tara. In interiorul ei se remarca impunator marea orga in stil baroc realizata in 1671 de un mester slovac.

Biserica se poate vizita Luni-Sambata 09.00 - 20.00 si Duminica 11:00-20:00.
Pe perioada de vara, in fiecare miercuri seara, aici au loc concerte de orga.
Pret vizitare: 1 leu

Turnul Bisericii poate fi vizitat Sambata si Duminica intre orele 10-17;
In restul saptamanii intre orele 12-15 numai pentru grupuri organizate de minim 5 persoane.
Pret: adulti: 3 lei, copii: 2 lei

Sinagoga Neologa Brasov

Obiective Turistice , Str. Poarta Schei nr. 29
Sinagoga Neologa BrasovSinagoga Neologa Brasov este unul dintre locurile de cult ale evreilor din Romania.
A fost ridicata in decursul anilor 1899-1901, in stil neogotic cu accente maure.
In curtea acesteia se afla si un restaurant ritual, un cabinet medical si un serviciu de asistenta la domiciliu.
La inceput au fost 10 familii apoi dupa anul 1940 numarul lor a ajuns la 6000.
Comunitatea s-a divizat in evrei de rit ortodox (traditionalisti) si cei de rit neolog.
In perioada celui de-al doilea razboi mondial acestia, desi nu au fost deportati in lagare, au fost puternic prigoniti.

Dupa terminarea razboiului numarul lor scazand pana la doar 1759 de evrei, si continuand sa scada pana in prezent.


Program de vizita: Luni - Joi: 09:00 -16:00
Preţ adulţi: 5 RON
Preţ copii: 2,5 RON

Obiective turistice Arieseni

Obiective Turistice ,
Obiective turistice ArieseniPestera Ghetarul de la Scarisoara

Groapa Ruginoasa

Pestera Ursilor

Ghetarul Focul Viu

Pestera Poarta lui Ionele

Dealul cu melci

Cetatile Ponorului

Cascada Varciorog

Galeriile Romane Rosia Montana

Izbucul Tauzului

Contele Dracula vă invită la petrecerea de Halloween, la Castelul Bran

Obiective Turistice , Castelul Bran
Contele Dracula vă invită la petrecerea de Halloween, la Castelul BranContele Dracula se pregăteşte de oaspeţi. Şi-a periat hainele şi a dat ordin să se scrie invitaţiile pentru petrecerea de Halloween care, anul acesta, va avea loc la Castelul Bran, în noaptea de Sâmbătă 27 octombrie, în întervalul orar 20.00 – 01.00.
Aşa cum v-a obişnuit, Dracula va oferi un tur de noapte al castelului celor cu inima tare şi pasinonaţi de senzaţii tari. Vizitatorii care vor dori să stea la poveşti cu înfricoşătorul Conte, o pot face fie în temniţă, la un shot de vodkă neagră, fie în curtea interioară, la un pahar de vin roşu. Nu vor lipsi Ielele, care vă vor ademeni la dans, atmosfera fiind întregită de acordurile muzicii tematice de Haloween.
Rude îndepartate ale Contelui şi-au anunţat deja prezenţa – Dracula, fiica acestuia, Mavis, Jonathan si Mumia, personajele filmului de animaţie Hotel Transylvania.
Nu uitaţi să vă costumaţi! Accesul la petrecere se va face pe baza unui bilet în valoare de 50 de lei.
Pentru mai multe detalii, vă invităm să ne contactaţi – 0268.237.700 sau office@bran-castle.com.

Partii de schi in Poiana Brasov

Obiective Turistice ,
Partii de schi in Poiana BrasovPoiana Brasov dispune de 10 partii de schi cu grade diferite de dificultate printre care si partia Drumul Rosu, una dintre cele mai lungi din tara, cu o lungime de aproximativ 4500 metri.

Partii:
- Drumul Rosu - 4700 metri - Grad de dificultate - Usor
- Partia Lupului - 2600 metru - Grad de dificultate - Dificil
- Partia Sulinar - 2800 metri - Grad de dificultate - Mediu
- Sub Teleferic 1 - 2200 metri - Grad de dificultate - Dificil
- Partia Stadion - 600 metri - Grad de dificultate - Usor
- Partia Ruia - 550 metri - Grad de dificultate - Dificil
- Partia Slalom - 550 metri - Grad de dificultate -
- Sub Teleferic 2 - 480 metri - Grad de dificultate - Dificil
- Partia Bradu - 450 metru - Grad de dificultate - Usor
- Partia Kanzel - 300 metri - Grad de dificultate - Dificil

Instalatii de nocturna
- Partia Bradu
Tunuri de zapada
- Partia Bradu

Instalatii de Transport pe cablu
- Telecabina Capra Neagra
- Telecabina Kanzel
- Telegondola Postavarul
- Telescaun Ruia
- Telescaun Lupului
- Teleschi Bradul
- Teleschi Ruia
- Teleschi Kanzel
- Teleschi Stadion

Pestera de Lapte

Obiective Turistice , Poiana Brasov
Pestera de LaptePestera de Lapte se afla pe partea nordica a Masivului Postavarul, la o altitudine de aproximativ 1300.
Denumirea pesterii provine de la calcitul ce se scurge pe peretii pesterii, acesta are culoarea si consistenta laptelui.
Pestera are aproximativ 170 de metri lungime, cu acces usor in primi 30 de metri dupa care veti avea nevoie de o lanterna

Partii de Schi

Obiective Turistice ,
Partii de SchiStatiunea Paltinis, aflata la o altitudine de 1440 de metri, este una dintre cele mai vechi statiuni din tara si dispune de 12 partii de schi

Partia Oncesti - lungime 5000 metri - Grad de Dificultate - Usor
Partia Oncesti 1 - lungime 1150 metri - Grad de Dificultate - Mediu
Partia Oncesti 2 - lungime 450 metri - Grad de Dificultate - Usor
Partia Daneasa - lungime 550 metri - Grad de Dificultate - Usor
Partia Dealul Poplacii - lungime 2200 metri - Grad de Dificultate - Usor
Partia Santa - lungime 3000 metri - Grad de Dificultate - Usor
Partia Gaujoara - lungime 3600 - Grad de Dificultate - Usor

Complexul Arena Platos
Partia Paltos - lungime 520 metri - Grad de Dificultate - Mediu
Partia Panorama - lungime 600 metri - Grad de Dificultate - Usor
Partia Poiana Poplacii - lungime 600 metri - Grad de dificultate - Usor
Partia Arena - lungime 240 metri - Grad de Dificultate - Usor
Partia Soarelui - lungime 640 metri - Grad de Dificultate - Usor

Instalatii de Transport pe cablu
- Teleschi pe partiile Arena Platos
- Teleschi Daneasa
- Telescaun Oncesti

Instalatie de Nocturna
- Partia Oncesti 1

Partii de Schi

Obiective Turistice ,
Partii de SchiStatiunea Ranca se afla in Masivul Parang la o altitudine de aproximativ 1600 metri si dispune de 5 partii de schi.

Partia M1 - lungime 610 metri - Grad de dificultate - Usor
Partia M2 - lungime 510 metri - Grad de dificultate - Mediu
Partia M3 - lungime 710 metri - Grad de dificultate - Usor
Partia M4 - lungime 350 metri - Grad de dificultate - Usor
Partia Ranca - lungime 860 metri - Grad de dificultate - Mediu

Instalatii de Transport pe Cablu
- Teleschi pentru partiile M1 - M4
- Telescaun 4 locuri Partia Ranca

Instalatie de Nocturna
- Partia M1

Partii de Schi

Obiective Turistice ,
Partii de SchiStatiunea Straja este una dintre cele mai noi statiuni din Romania, situata la aproximativ 9 Km de localitatea Lupeni si la o altitudine de 1400 metri.

Partii de Schi:
Partia Straja - lungime 8000 metri - Grad de dificultate - Mediu
Partia Lupului - lungime 750 metri - Grad de dificultate - Mediu
Partia Canal - lungime 1200 metri - Grad de dificultate - Greu
Partia Platoul Constantinescu - lungime 1740 metri - Grad de dificultate - Usor
Partia Sfantu Gheorghe - lungime 700 metri - Grad de dificultate - Usor
Partia Mutu - lungime 1270 metri - Grad de dificultate - Mediu
Partia Platoul Soarelui - lungime 400 metri - Grad de dificultate - Usor
Partia Telescaun - lungime 3200 metri - Grad de dificultate - Mediu

Instalatii de Transport pe Cablu
- 7 instalatii Teleschi
- Instalatie telescaun Varfu Straja
- telegondola

Instalatie de Nocturna
- Partia Platoul Constantinescu
- Partia Lupului
- Partia Mutu
- Partia Sfantu Gheorghe

Tunuri de Zapada
- Partia Straja
- Partia Lupului
- Partia Paltoul Constantinescu
- Partia Sfantu Gheorghe
- Partia Mutu

Partii de Schi

Obiective Turistice ,
Partii de SchiStatiunea Semenci se afla la 35 Km de Resita si la o altitudine de 1400 metri

Statiunea dispune de 6 partii de schi si o partie privata (acces cu abonament)

Partii de Schi:
Partia Slalom Urias - lungime 1200 metri - Grad de dificultate - Mediu
Partia Slalom Special 1 - lungime 400 metri - Grad de dificultate - Usor
Partia Slalom Special 2 - lungime 800 metri - Grad de dificultate - Mediu
Partia Crucea cu Brazi 1 - lungime 700 metri - Grad de dificultate - Mediu
Partia Crucea cu Brazi 2 - lungime 540 metri - Grad de dificultate - Mediu
Partia Semenic - lungime 350 metri - Grad de dificultate - Usor

Partia privata - lungime 540 metri dispune si de nocturna.

Instalatii de Transport pe Cablu
- Toate partiile beneficiaza de teleschi

Instalatie de Zapada Artificiala
- Partia Crucea cu Brazi

Partii de Schi

Obiective Turistice ,
Partii de SchiPartiile Vidra sunt printre cele mai noi partii din tara, situate la aproximativ 25 Km de Voineasa

Partia 1 - lungime 2250 - Grad de dificultate - Mediu
Partia 2 - lungime 730 - Grad de dificultate - Usor
Partia 3 - lungime 730 - Grad de dificultate - Usor
Partia 4 - lungime 350 - Grad de dificultate - Usor
Partia 5 - lungime 670 - Grad de dificultate - Usor
Partia 6 - lungime 120 - Grad de dificultate - Usor
Partia 7 - lungime 1230 - Grad de dificultate - Usor

Instalatii de Transport pe Cablu
- Partia 1 Telegondola
- Partia 7 Telescaun
- Partia 2 is 3 Teleschi

Castelul Cantacuzino

Obiective Turistice , Str. Zamora, nr. 1
Castelul CantacuzinoCastelul Cantacuzino din Busteni este unul dintre cele mai spectaculoase monumente istorice din Romania, reintrat in circuitul turistic in anul 2010.
Ansamblul Castelului Cantacuzino este format din 4 corpuri. Pavilionul central are o suprafață de 3.148 mp in total (demisol, parter si etaj) si este construit dintr-o fundatie de beton, pereti de piatra cioplita si acoperis din tigla. 
In pavilionul central se afla o colectie de heraldica reprezentand blazoanele familiilor inrudite prin alianta cu familia Cantacuzino, precum si portrete ale membrilor familiei din ramura munteana. Castelul Cantacuzino a fost amenajat cu vitralii, plafoane cu grinzi pictate, balustrade din lemn, piatra si fier forjat, seminee cu piatra alba si ornamente din mozaic. 


Turistii sunt fascinati de locatia istorica dar si de restaurantul Canta Cuisine, deschis recent in crama Castelului cu o capacitate de 90 locuri. Vara, un loc deosebit al Castelului Cantacuzino il reprezinta terasa acestuia cu o capacitate de 120  locuri, de unde puteti admira abruptul Bucegilor in toata splendoarea lor. 
Castelul Cantacuzino si restaurantul pot fi inchiriate pentru diverse evenimente private si corporate. In curtea castelului se gaseste si o biserica construita in acelasi timp cu acesta. Acestea sunt doar cateva dintre motivele care fac ca acesta splendida locatie sa poate fi cunoscuta de catre turisti.



Program de vizitare:
Luni - Duminica 10.00-18.00
 Tarife intrare: adult 20 lei, pensionari 15 lei, studenti 15 lei, Copii 12-18 ani 10 lei, 06-12 ani 5 lei; 
Taxa foto-video: Amatori - foto 10 lei, video 30 lei;
Profesionisti - foto maximum 1h - 500 lei exterior, 500 lei interior, 800 lei interior+exterior; video maximum 1h 700 lei exterior, 700 lei interior, 1.200 lei interior+exterior;
Intrarea se face din ora in ora incepand cu 10.15; Vizitatorii beneficiaza de ghid profesionist in limba romana.

Adresa: Strada Zamora Nr. 1 Busteni, judetul Prahova, Telefon: 0244.320.520 / 0244.320.510
E-mail: office@cantacuzinocastle.ro   Website: www.cantacuzinocastle.ro

Lacul Paltinu

Obiective Turistice ,
Lacul PaltinuLacul Paltinu este situat pe raul Doftana, in judetul Prahova. Este un lac de acumulare format de Barajul Paltinu in zona La Tocile.

Cimitirul Vesel

Obiective Turistice , Sapanta
Cimitirul VeselCimitirul Vesel din Sapnta, Jud. Maramures este un adevarat muzeu in aer liber, a devenit o atractie turistica datorita celor aproximatv 800 de cruci, pe care sunt sculptate diferite epitafe.
In 1935, Stan Ioan Patras a cioplit primul epitaf pe o cruce din lemn de stejar.

Manastirea Peri

Obiective Turistice ,
Manastirea PeriManastirea Peri a fost infiintata in 1997 pe locul vechii Mănăstiri Sfântul Arhanghel Mihail, manastire ce a fost distrusa in 1783.
Biserica Manastirii este o constructie din lemn, realizata intre anii 1998 si 2003 si este una din cele mai inalte biserici de lemn din lume, turla este vizibila de la aproximativ 5 Km, intreaga biserica are 78 de metri inaltime.

Mocănița

Obiective Turistice , Str. Alexandru Ioan Cuza
MocănițaDin anul 1932 CFF Vişeu de Sus funcţionează aproape fără întrerupere. De luni până sâmbătă trenurile de producţie transportă buşteni de pe Valea Vaserului la fabricile de prelucrare a lemnului din Vişeu de Sus. CFF Vişeu de Sus este singura din Europa care încă mai este folosită pentru transportul lemnului.

Astăzi circulă din mai până în octombrie, în mod regulat, trenuri cu abur pentru turişti şi iubitori de căi ferate.

Trenuri speciale în perioada: 30 martie 2013 - 7 mai 2013
Program:
perioada 30 martie 2013 - 7 mai 2013

Plecarea:
ora 10:00 din gara CFF Vişeu de Sus
Traseul: Vişeu de Sus – Paltin (km 21,6)
Preţ: Adulţi: 59 Ron/pers; Studenţi: 51 Ron/pers; Şcolari: 46 Ron/pers

Inclus în preţ:
Călătoria cu Mocăniţa, la întâmpinare o ţuică, o cafea, o plăcintă, însoţitor de tren pe parcursul întregii călătorii; Duminică 5 mai program surpriză
Mocăniţa special:

Desigur, noul pachet al acestui sezon este disponibil şi în această perioadă cu preţurile: Adulţi: 75 Ron/pers. şi şcolari: 52 Ron/pers
Rezervări:

În limita locurilor disponibile la tel. 0744 686 716 sau pe e-mail info@cffviseu.com;

Alte servicii:
Catering (preparate la grătar în staţia Paltin)
Sosirea:
Aprox. la ora 15:30 în Vişeu de Sus

Muzeul Etnografic

Obiective Turistice , str. Memorandumului nr. 21
Muzeul EtnograficMuzeul Etnografic Cluj sau Muzeul Etnografic al Transilvaniei a fost infiintat in 1922 si este cel mai mare muzeu de acest gen din Romania.

Sediul central
Tel: +40.264.592.344
Fax: +40.264.592.148

Expozitia în aer liber (Parcul Etnografic Romulus Vuia)
Str. Taietura Turcului f.n., 400221 Cluj-Napoca
Tel. +40.264.586.776

Acces
La Parcul Etnografic Naţional "Romulus Vuia" se poate ajunge si prin mijloacele de transport în comun
Autobuze: liniile 26, 27, 28, 30, 41, coborâre statia "Piata 14 iulie"

Sân Nicoara

Obiective Turistice , str. San Nicoara
Sân NicoaraRuinele Sân Nicoara se află in Parcul San Nicoara in apropierea centrului orasului, ele facand parte dintr-o biserică de curte din secolul XIII-XIV. Zidurile prezintă o alternanţă de şiruri de piatră de râu şi cărămidă. Săpăturile arheologice au scos la lumină resturi de ceramică smălţuită, olane pentru acoperiş, fragmente de cahle, monede de argint şi aramă, inele de argint din secolul XIV-XV, vase de sticlă şi fragmente de frescă.

Parcul Etnografic Romulus Vuia

Obiective Turistice , Str. Taietura Turcului
Parcul Etnografic Romulus VuiaParcul Etnografic Romulus Vuia este o sectiune a Muzeului Etnografic al Transilvaniei.
Planul tematic al Parcului a fost elaborat în anul 1929 de profesorul Romulus Vuia, pornind de la necesitatea de a se realiza un muzeu etnografic complex, în care expunerea pavilionară şi cea în aer liber să se completeze reciproc.

Expozitia în aer liber (Parcul Etnografic Romulus Vuia)
Tel. +40.264.586.776

Acces
La Parcul Etnografic Naţional "Romulus Vuia" se poate ajunge si prin mijloacele de transport în comun

Autobuze: liniile 26, 27, 28, 30, 41, coborâre statia "Piata 14 iulie"

Observatorul Astronomic

Obiective Turistice , Str. Cireşilor nr. 15
Observatorul Astronomic Activitatea astronomică a universităţii are o tradiţie de mai bine de 80 de ani, primele observaţii de acest gen fiind făcute în primul Observator Astronomic al Universităţii, construit în 1920 şi 1934. Din 1982, observatorul îşi desfăşoară activitatea într-o nouă clădire situată în partea de sud a Grădinii Botanice.

Observatorul beneficiază şi de o bibliotecă care conţine mai mult de 16.000 de titluri şi care este deschisă zilnic.

Echipamentul tehnic cuprinde un refractor cu diametrul obiectivului de 15cm, o lunetă de pasaj, o staţie de urmărire a sateliţilor artificiali, un laborator foto, o reţea de calculatoare cu conectare la Internet, precum şi alte instrumente de măsură necesare activităţii specifice.

Tarif acces intrare: 4 lei
Tel: 0264 594592

Grădina Botanică Alexandru Borza

Obiective Turistice , Str. Republicii, nr. 42
Grădina Botanică Alexandru BorzaGrădina Botanică din Cluj este o instituţie ştiinţifică, didactică şi educativă, subordonată Universităţii Babeş-Bolyai. Bazele acestei prestigioase instituţii au fost puse de către profesorul Alexandru Borza în 1920 . Pe o suprafaţă de 14 ha, pe un teren cu configuraţie variată, potrivit pentru creşterea şi dezvoltarea plantelor de pe diferite continente, sunt cultivate circa 10.000 de categorii specifice.

Grădina Botanică este împărţită în mai multe compartimente: ornamental, fitogeografic, sistematic, economic şi medicinal.

Principalele atractii: Grădina Japoneză, Gradina Romana

Tel: 0264.592152

Biserica Manastirii

Obiective Turistice ,
Biserica Manastirii Biserica Mănăstirii Argeşului a fost construită la sf. sec. XIX, pe vremea regelui Carol I, deodată cu resturarea mănăstirii. Clădirea neobişnuită a fost construită în stil german, şi pentru a oferi o securitate sporită clopotului adus de la Mănăstirea Cozia, partea superioră a turnului a fost construită după amplasarea clopotului.

Muzeul Municipal - Curtea de Arges

Obiective Turistice , Str. Negru Voda Nr.2
Muzeul Municipal - Curtea de ArgesMuzeul Municipal Curtea de Arges – a fost inaugurat la data de 26 mai 1969. Patrimoniul Muzeului din Curtea de Arges este destul de valoros avand in vedere cele 12000 de piese muzeistice (300 dintre acestea fac parte din Patrimoniul National Cultural).

Muzeul este organizat in doua sectii una de istorie, iar alta de etnografie si arta populara.

Expozitia de baza a sectiei de istorie este organizata, incepand cu anul 1987 intr-un local, el insusi monument istoric localizat in piateta din fata Bisericii Domnesti si reda pe baza unui bogat material documentar si arheologic, episoadele cele mai importante din istoria orasului Curtea de Arges.
Expozitia permanenta de istorie este organizata in 7 sali corespunzatoare periodizarii istoriei orasului, de la vechi la nou si expune: documente realizate in facsimil; portretele voievozilor care au domnit in Arges, realizate in bronz; replici dupa obiectele Domnilor de la Arges (paftale, inele, aplice, sigilii, sabii, etc), o bogata colectie de numismatica, de medalii si decoratii, un valoros material arheologic.

Program:

- zilnic intre orele 9.00-16.00 (inclusiv sambata si duminica)
- luni – inchis

Telefon: 0248/721446

Bastionul Croitorilor

Obiective Turistice , Str. Baba Novac
Bastionul CroitorilorBastionul Croitorilor se afla printre putinele turnuri ce au mai ramas din fortificatiile vechii cetati a Clujului.
Bastionul este in partea de sud-est a cetatii, este construit din piatra, cu ziduri masive si a fost ocupat si intretinut de Breasla Croitorilor.
Astazi, Bastionul este muzeu, gazduieste Centrul de Cultura Urbana.

Casa Norocea

Obiective Turistice , Str. Victor Stefanescu, Nr. 8
Casa Norocea
Casa Norocea, cumpărată de Primăria Curtea de Argeș în 1972, a aparținut pictorului si restauratorului D. I. Norocea.
Colecția de artă cuprinde în majoritate, lucrările pictorului D. I. Norocea.
Colecția de artă populară și etnografie, cuprinde piese de tezaur – ulcioare de nuntă specifice zonei; costume populare de Argeș, prosoape, țesături de interior.

Dumitru Norocea, pictor, restaurator, in perioada 1914-1924 a lucrat la restaurarea picturii Bisericii Domnesti. El a descoperit pe peretele de nord a naosului inscriptia cu anul mortii lui Basarab I la Campulung la leat 6860 adica 1352. Tot el a introdus in tara tehnica mozaicului. Intre anii 1922-1923 si-a construit o casa, care din anul 1969 gazduieste expozitia de etnografie si arta populara a Muzeului Curtea de Arges. Muzeul are o bogata colectie de obiecte ale mestesugarilor din zona, se pot admira costumele populare, cusaturi si tesaturi si obiecte folosite in gospodariile argesene. La etajul cladirii este si o expozitie cu tablourile pictorului Dumitru Norocea si se pot vedea obiectele ce au apartinut acestuia.

Adresa: Str. Victor Stefanescu, Nr. 8

Telefon: 0248 721 446

Muzeul de Arta

Obiective Turistice , Piata Unirii, nr. 30
Muzeul de ArtaMuzeul de Artă din Cluj posedă un patrimoniu deosebit de valoros de artă românească şi europeană: pictură, grafică şi artă decorativă (secolele XV-XX).
Înfiinţat în anul 1951, muzeul a beneficiat încă de la constituirea sa de unele fonduri mai vechi: o mică parte din colecţia de curiozităţi, orfevrărie, piese de mobilier şi artă plastică europeană, provenind de la Muzeul Ardelean şi mai ales colecţia cunoscută sub numele "Pinacoteca Virgil Cioflec".

De numele lui Virgil Cioflec (1876-1948), autor al unor monografii de referinţă dedicate pictorilor Ştefan Luchian (1924) şi Nicolae Grigorescu (1925), precum şi al unor scrieri despre artă pertinente publicate în presa vremii, se leagă un act de cultură de mare însemnătate pentru viaţa Clujului interbelic: donarea colecţiei sale de artă românească, Universităţii Clujene (1929-1930). Deschidrea către public a pinacotecii Virgil Cioflec (1933) însemna, de fapt, deschiderea la Cluj a primului muzeu de artă românească modernă, al cărui succesor a devenit Muzeul de Artă Cluj.

Turnul Pompierilor

Obiective Turistice , Str. Tipografiei
Turnul PompierilorTurnul Pompierilor, cunoscut si ca Turnul Lacatusilor, a fost construit in 1574 si mai este si in ziua de azi impreuna cu o portiune din zid.

Biserica Sfântul Mihail

Obiective Turistice , Piata Unirii
Biserica Sfântul MihailBiserica Romano-Catolică Sfântul Mihail este unul dintre cele mai importante monumente istorice din Cluj Napoca. Biserica a fost terminata in 1487 si are 70 de metri lungime si 80 metri inaltime.
Ultima restaurare a avut loc intre anii 1957-1960

Langa biserica se afla si statuia lui Matei Corvin

Curtea Domneasca

Obiective Turistice ,
Curtea DomneascaCurtea Domneasca, datand din sec XIII, din care se văd numai rămăşiţele acesteia, este înconjurată de ziduri din construcţiile de odinioară. In incinta acesteia se pot observa două pivniţe de case domneşti.
Săpăturile arheologice au confirmat că a fost construită în stilul vechilor case ţărăneşti cu subsol, parter, şi cu pridvor.

Casa dinspre nord a fost locuinţa Voievodului Neagoe Basarab, cealalta fiind a lui Basarab I.

Curtea domnească a fost refăcută în jurul anului 1330, când în imediata vecinătate s-a construit şi Biserica Domnească.

Program: 8.00 - 18.00

Telefon:0248.721.446

Biserica Domneasca

Obiective Turistice , Str. Negru Voda, Nr. 2
Biserica Domneasca Biserica Domnească Sf. Nicolae din secolul XIII, a fost înlocuită în 1352 de o ctitorie a lui Basarab I, păstrat până-n zilele noastre. Pronaosul este îngust şi boltit, are în mijloc o cupolă, iar naosul pătrat boltit are dimensiuni foarte mari. Boltirea este susţinută de patru stâlpi peste care se înalţă turla.

Pictura murală care acoperă întreaga biserică este de pe vremea lui Vlaicu Vodă (1364-1366), dar s-au păstrat şi fragmente de frescă din secolul XVIII. În total sunt cca. 130 de fresce foarte bine păstrate. Aspectul exterior este determinat de zidăria din rânduri de piatră de râu ce aleternează cu rânduri de cărămidă.
Biserica a fost timp îndelungat necropola domnitorilor munteni, aici este şi mormântul lui Vlaicu Vodă, în care sau găsit numeroase mărturii arheologice ale secolului XIV, printre care şi "paftaua de la Argeş".

În 1992, cu ocazia lucrarilor de restaurare a Curtii Domnesti de la Curtea de Arges, s-a descoperit un Grafit care precizeaza că în 6860 (adica 1352) la Câmpulung a murit marele Basarab Voievod, adică Basarab I, care a domnit între anii 1310 si 1352, şi a întemeiat statul feudal independent Ţara Românească.

În biserică se păstrează mormântul lui Radu I Basarab expus sub sticlă, aici putând fi văzute câteva resturi din vesmântul feudal cu ornamente de aur şi pietre preţioase.

Program: 8.00 - 18.00

Contact: 0248.721.446

Biserica Olari

Obiective Turistice , Str. Cuza Voda, nr.134
Biserica Olari Olăritul, in secolele XVI şi XVII a inflorit in Curtea de Argeş.
Meşterii olari au creat prima breaslă şi au construit şi propria biserică, Biserica Olari.
Majoritatea meşterilor olari erau din Moldova, şi biserica poartă amprentele stilului moldovenesc. A fost construită pe vechea temelie a unui schit de maici din 1300. Biserica olarilor a fost amintită pentru prima dată în 1687.
Pictura întregii biserici este în stadiu avansat de degradare, picturile exterioare, printre care şi cea a morţii era acoperită cu tencuială, iar interioarele sunt înnegrite. Din dreptul faţadei porneşte o scară exterioară acoperită către turn, în locul unde se află clopotele. Acoperişul bisericii din şindrilă protejează şi faţada, unde se află şi frescele exterioare.

Program:
vineri : 8.00 - 12:00
sâmbătă: 8.00 - 12.00 şi 15.00 - 18.00
duminică: 8.00 - 13.00

Cetatea de Scaun a Sucevei

Obiective Turistice ,
Cetatea de Scaun a SuceveiCetatea de Scaun a Sucevei este atestată documenter la 11 februarie 1388, ridicată în vremea domniei lui Petru I (1375 – 1391). Alexandru cel Bun (1400 – 1432) a intervenit la rândul său în sistemul defensiv al cetăţii prin întărirea cu un zid de apărarea a primei intrări situată pe latura sudică a fortului.

Aceasta a suferit modificări odată cu preluarea conducerii Moldovei de către eroul legendar Ştefan cel Mare (1457 – 1504

Cetatea de Scaun a Sucevei
Expoziţia permanentă
- adulţi 5 lei/pers
- grup copii 1,5 lei/pers

Ruinele Curtii Domnesti

Obiective Turistice , Str. Ana Ipatescu
Ruinele Curtii DomnestiCurtea Domnească din Suceava a fost construita in secolul XIV si reconstruita de Stefan cel Mare in 1457-1504 dupa ce a fost distrusa de un incendiu.
In prezent exista un proiect de reabilitare a ruinelor si de amenajare a unor rampe de vizitare a complexului arheologic in scopuri turistice.

Muzeul Satului Bucovinean

Obiective Turistice ,
Muzeul Satului BucovineanOrganizat în apropierea Cetăţii de Scaun a Sucevei, Muzeul Satului Bucovinean pune în valoare patrimoniul arhitectonic de factură populară dinŢara de Sus. Cel mai tânăr dintre muzeele în aer liber ale României s-a înfiripat în deceniul al VIII-lea al secolului trecut, când satul bucovinean dispunea de nenumărate monumente de arhitectură populară, şi a prins contur după 1990, când noi gospodării şi instalaţii tehnice populare au fost transferate, reconstruite şi deschise publicului vizitator.

Expoziţia permanentă
- adulţi 6 lei/pers
- grup copii 1,5 lei/pers

Hanul Domnesc

Obiective Turistice , Str. Ciprian Porumbescu
Hanul DomnescClădire cu două niveluri, construită la sfârşitul secolului al XVI-lea şi începutul celui următor, Hanul Domnesc a fost destinat găzduirii unor dregători străini, oaspeţi de seamă şi mari negustori.

Odată cu ocuparea nordului Moldovei de către imperiul Habsburgic în 1775, Hanul Domnesc îşi schimbă destinaţia, devenind casă de vânătoare pentru membri familiei imperiale.

Expoziţia permanentă
- adulţi 6 lei/pers
- grup copii 1,5 lei/pers

Muzeul de Stiinte ale Naturii

Obiective Turistice , Str. Ștefan cel Mare, nr. 23
Muzeul de Stiinte ale NaturiiClădirea în care funcționează în prezent Muzeul de Științele Naturii din Suceava a fost construită între anii 1811-1814, având inițial rolul de sediu al Școlii populare (Hauptschule) din Suceava. Aici au funcționat în decursul timpului mai multe instituții de învățământ sucevene. [1]

În anul 1976 imobilul a fost preluat de către Muzeul Județean Suceava, care l-a restaurat. Aici a fost organizat între anii 1976-1977 Muzeul de Științele Naturii. [2] Clădirea a fost restaurată și modernizată între 1992–2000.

Str. Ştefan cel Mare nr. 23, Suceava, 720003
Tel. +40-0230-216439
Tel +40-0230-213775
Fax +40-0230-522979

Podul lui Traian

Obiective Turistice ,
Podul lui TraianPodul lui Traian a fost unul dintre cele mai lungi poduri din lume la acea vreme. A fost construit intre anii 103-105 de catre Apolodor din Damasc pentru a usura transportul trupelor si al proviziilor necesare campaniilor militare de cucerire a Daciei.

Castrul Roman Drobeta

Obiective Turistice ,
Castrul Roman DrobetaCastrul Roman Drobeta a fost prima cetate ridicata in Dacia de catre imparatul Traian, un castru de aparare si paza a podului peste Dunare.

Cetatea Medievala a Severinului

Obiective Turistice ,
Cetatea Medievala a SeverinuluiCetatea Severinului a fost construita in vecinatatea Castrului Roman Drobeta de catre Regatul Maghiar pentru sprijin militar împotriva Taratului Bulgar de Vidin.
Cetatea dispunea de 6 turnuri de aparare, era inconjurata de doua valuri concentrice de piatra si un sant cu apa.

Muzeul Regiunii Portilor de Fier

Obiective Turistice , Str. Independentei, nr. 2
Muzeul Regiunii Portilor de FierDrobeta Turnu Severin este un oraş tânăr, înfiinţat la 1883. Încă din primii ani de existenţă a lui, autorităţile locale au fost preocupate de strângerea şi păstrarea obiectelor antice apărute în timpul diferitelor lucrări ce proveneau de la construcţiile romane sau feudale. Aceste construcţii sunt:

- castrul roman Drobeta
- podul construit de Apollodor din Damasc la ordinul împăratului Traian
- termele romane
- fortificaţia poligonală din sec. XIII d. Chr.
- Biserica mitropoliei Severinului.

În 1912, prof. Al. Bărcăcilă înfiinţează „Muzeul Istoric al Liceului Traian”, care se va muta în 1926 în clădirea nou construită de lângă castrul roman, care, încă de la început, trebuia să adăpostească şi un muzeu ce se va numi, de acum, „Muzeul de istorie şi etnografie din Turnu Severin”.

După 1945, muzeul creşte în importanţă şi îşi lărgeşte arealul de cercetare, fiind numit Muzeul Regiunii Porţilor de Fier.

La 15 mai 1972 s-a deschis muzeul în forma actuală având două secţii: istorie şi ştiinţele naturii cu un acvariu în care sunt prezentate specii de peşti dunăreni. Ulterior au mai fost create secţiile de etnografie şi de artă.

Program:
- zilnic 9-16;
- luni închis
Tel:
- 052/312.177

Statuia lui Decebal

Obiective Turistice , Intre Dubova si Eselnita
Statuia lui DecebalStatuia Regelui Decebal are 55 de metri inaltime, 25 metri latime si este sculptata intr-o stanca de pe malul Dunarii in dreptul Cazanelor Mici.
Este cea mai inalt statuie de piatra din Europa. Proiectul a fost promovat si finantat in perioada 1994-2004 de catre omul de afaceri si istoricul Iosif Constantin Drăgan.

Lacul Vidraru

Obiective Turistice ,
Lacul VidraruLacul Vidraru este un lac de acumulare de pe raul Arges, lac format de barajul Vidraru, construit in 1965.
Lacul are o suprafata de aproximativ 890 de hectare, o lungime de 10 Km iar adancimea maxima este de 155 metri (langa baraj)

Lacul Balea

Obiective Turistice ,
Lacul BaleaLacul Balea este cel mai mare lac glaciar din muntii Fagaras, situat in apropierea drumului Transfagarasan, la o altitudine de 2035 metri. Lacul are 4,6 hectare si o adancime maxima de 11,35 metri.

Cascada Balea

Obiective Turistice ,
Cascada BaleaCascada Balea mai este numita si Urlatoarea Balei este situata in apropierea drumului Transfagarasan (aproximativ 45 minute de Cabana Balea Cascada), la o altitudine de 1200 metri.
Cu o inaltime de 60 de metri Cascada Balea este cea mai mare cascada in trepte din Romania

Fantana lui Manole

Obiective Turistice , B-dul. Basarabilor Nr. 1
Fantana lui ManoleFântâna Meşterului Manole se afla in apropierea mănăstirii.
Legenda spune că Meşterul Manole pentru a opri dărâmarea pereţilor şi-a zidit în zidurile mănăstiri soţia. Când el a văzut minunata construcţie i-a întrebat pe cei 10 meşteri dacă mai pot construi o mănăstire şi mai frumoasă decât aceasta. Meşterii au răspuns afirmativ, iar domnitorul, pentru a împiedica construirea unei mânăstiri mai frumoase, a dispus demolarea schelelor, iar meşterii au rămas blocaţi pe acoperiş. Ei şi-au făcut aripi din şindrile şi s-au aruncat, dar toţi au murit.

În locul unde s-a prăbuşit Meşterul Manole, a apărut un izvor care astazi se numeste Fântâna Meşterului Manole.

Grota Sulfuroasa

Obiective Turistice ,
Grota SulfuroasaTraseul catre Grota Sulfuroasa incepe in zona Hotelului Grand Balvanyos, traseul cu punct rosu sau albastru.

Grota Sulfuroasa (Galeria unei foste mine de sulf) este situata in partea sud-vestica a Muntelui Puturosu, la o inaltime de 1052 metri.
Prin gura grotei iese la suprafata o cantitate mare de gaz mofetic, peste 3000 de metri cubi, cel mai mare debit din Europa pentru o emanatie postvulcanica.
Compozitia gazului: 95,82%dioxid de carbon, 0,38% hidrogen sulfurat, 0.14% oxigen, 2,6% Azot.
Aerul grotei are o radioactivitate de 980,0 pCi/l, este cel mai ridicat nivel de radioactivitate dintre toate mofetele din Carpatii Orientali.

Terapia sulfuroasa are multe efecte benefice si poate fi folosita in tratarea mai multor afectiuni.

ATENTIE! Cititi cu atentie instructiunile de la intrarea in grota inainte sa intrati.

Ruinele Cetatii Balvanyos

Obiective Turistice ,
Ruinele Cetatii BalvanyosCetatea Balvanyos se afla la o inaltime de 1030 metri si este una din cele mai vechi cetati din aceasta zona.
Se pare ca ea a fost construita intre secolele XII-XIII, dar dupa unele izvoare, constructia cetatii Balvanyos ar fi avut loc in secolul XI. Aici s-au gasit, ca urmare a sapaturilor arheologice, obiecte din fier si de ceramica din perioada medievala.
Luandu-se dupa o scrisoare a regelui Sigismund datat in anul 1402, Apor Peter sustine ca cetatea a fost construita in secolul XI, pe timpul domniei regelui Sfantul Stefan (1000-1038). Dupa el, peretele interior ar fi fost construit pe timpul domniei Bela IV, in 1235, iar cel exterior pe timpul domniei lui Ladislau IV, intre 1272 si 1290.
Ceea ce este sigur este faptul ca in secolul XIV era deja proprietatea familiei Apor si se crede ca a fost un dar din partea regelui.

Lacul Rosu

Obiective Turistice ,
Lacul RosuLacul Rosu sau Lacul Ghilcos s-a format la inaltimea de 980 de metri datorita unui baraj natural.
Se presupune ca barajul natural s-a format printr-o alunecare de teren in urma cutremurului din ianuarie 1838

Cheile Bicazului

Obiective Turistice , DN 12 C
Cheile BicazuluiZona Cheile Bicazului a fost formata de raul Bicaz pe o distanta de aproximativ 6 Km intre Lacul Roșu si localitatea Bicazul Ardelean.

Cheile Bicazului fac parte din Parcul Național Cheile Bicazului - Hășmaș.

Barajul Izvorul Muntelui

Obiective Turistice , DN 15
Barajul Izvorul MunteluiBarajul Izvorul Muntelui cunoscut si ca Barajul Bicaz formeaza lacul de acumulare Izvorul Muntelui pe raul Bistrita la cativa Km mai sus de orasul Bicaz.

Lacul are 40 de Km lungime si o suprafata de 33 Km patrati, adancimea maxima este de 97 de metri.

Barajul a fost construit între 1950 și 1960, are o înălțime de 127 m, o lungime de 435 m și o lățime maximă la bază de 119 m.
Apa acumulată în lac este folosită pentru producerea de energie electrică în centrala hidroelectrică "Bicaz-Stejaru”.

Muzeul de Etnografie

Obiective Turistice , Str. Dealul Florilor, nr. 1
Muzeul de Etnografie În cadrul expozitiei pavilionare este prezentat tezaurul creatiei populare materiale din cele patru zone etnografice, cunoscute de-a lungul istoriei ca "tari" si anume: Tara Maramuresului, Tara Chioarului, Tara Lapusului si Tara Codrului.

Expozitia este organizata în patru sali, în care sunt prezentate ocupatiile traditionale, mestesugurile artistice, instalatiile tehnice, portul popular si obiectele de cult.

Tel: 0262276895

Muzeul Satului

Obiective Turistice , Str. Dealul Florilor
Muzeul Satului În anul 1984 este inaugurat Muzeul Etnografic în aer liber, în peisajul pitoresc de pe Dealul Florilor. Prin tematica elaborata si achizitiile facute, Muzeul Etnografic în aer liber acopera muzeistic realitatea civilizatiei si culturii populare din spatiul administrativ al Judetului Maramures si partial al fostei Regiuni Maramures zonele etnografice: Lapus, Maramuresul Istoric, Chioar, Codru, Oas.

Muzeul de Arta

Obiective Turistice , Str. 1 Mai, nr. 8
Muzeul de Arta Începând din secolul XIX si în secolul XX în Europa au existat aproximativ 40 de Colonii artistice ca de exemplu cele Interior din expozitiede la Barbizon si Pont - Aven - Franta, St. Ives - Anglia, Lare - Olanda, Skagen - Danemarca, Worpswede, Darmstadt - Germania, Ascona - Elvetia sau Szolnok în Ungaria.
Printre aceste colonii se numara si Colonia de la Baia Mare întemeiata în 1896 - prin deschiderea "Scolii particulare de pictura" condusa de Simion Hollosy (1857-1918), fapt ce s-a dovedit a fi un reusit "transplant cultural", devenind una dintre cele mai reputate coloniiInterior europene si printre putinele în care viata artistica s-a desfasurat neîntrerupt timp de mai bine de un secol. Pe parcursul existentei sale în Colonia baimareana au lucrat peste 3000 de artisti plastici din tara cât si din spatiul central si est european.

Telefon: 0262213964

Muzeul de Arheologie

Obiective Turistice , Str. Monetariei, nr. 1-3
Muzeul de ArheologieDe la inaugurare, la cumpana dintre secolele XIX si XX, Muzeul din Baia Mare si-a propus colectarea de obiecte valoroase si variate din diferite domenii de activitate, din cele mai vechi timpuri pâna în epoca moderna.
Colectia incipienta de arheologie, astazi doar partial pastrata, poate fi reconstituita pe baza primelor registre de inventar si publicatii ale muzeului. Ea continea piese extrem de diverse ca factura si provenienta, dar si ca importanta stiintifica, documentara si muzeistica, obtinute în cea mai mare parte prin donatii.
Alaturi de piese egiptene, grecesti sau romane, au fost adunate si numeroase obiecte preistorice, cele mai multe însa fara indicarea localitatilor lor de provenienta. Doar foarte putine dintre ele, cum erau topoarele de piatra neolitice de la Ilba, erau descoperiri locale. Totusi, în straduinta de a ilustra si istoria locala, au fost executate atunci si mulaje ale unor piese gasite în zona, dar pastrate în alte colectii publice, precum toporul de cupru de la Baia Mare, topoarele de bronz de la Gaura (Valea Chioarului) si Ilba, spada de bronz de la Iedera sau inelul de aur de la Seini. De mare importanta a fost si achizitionarea tezaurului de la Baia Mare, gasit în anul 1904, care cuprindea, printre altele, si tiparul sigiliului mare octogonal al orasului din secolul XIV.

Telefon/Fax: 0262211927

Planetariu

Obiective Turistice , Str. George Cosbuc, nr. 16
Planetariu1 iulie 1969 - constituie un eveniment deosebit pentru municipiul Baia Mare , inaugurarea primului Planetariu din tara noastrã. În anul urmator s-a dat în folosintã si cladirea Observatorului Astronomic. Institutia a fost dotata in acest sens cu cu un aparat de proiectie ZKP - 1, de productie Carl - Zeiss Jena, aparat care functioneazã si acum la parametrii optimi , un telescop si doua lunete.

Destinat tuturor categoriilor de vizitatori Planetariul este cel mai de pret ajutor, atât pentru cei care vor sa cunoasca marile adevaruri despre universul astral, cât si pentru cei ce vor sa stie mai multe despre bolta înstelata si fenomenele pe care deseori avem ocazia sa le vedem acolo.

Telefon: 0262275206
Orar de vizitare: zilnic 9 - 16 (luni - inchis)

Castelul Huniade

Obiective Turistice , Piata Iancu Huniade
Castelul HuniadeCastelul Huniade din Timisoara, astazi Muzeul Banatului, este cea mai veche cladire din Timisoara, monument istoric construit de Ioan de Hunedoara in 1443-1447 pe locul unui vechi castel din timpul regelui Carol Robert de Anjou.

Contact Muzeul Banatului
Tel: 0256491339

Palatul Baroc

Obiective Turistice , Piata Unirii, nr. 1
Palatul BarocPalatul Baroc adaposteste astazi Muzeul de Arta din Timisoara.
Palatul Vechii Prefecturi, denumit şi „Palatul Baroc”, reprezintă unul dintre cele mai valoroase monumente istorice ale Timişoarei .

Odată cu anul 1751, când în Banat începe separarea administraţiei camerale de cea militară,inginerii militari devin preocupaţi de găsirea unui spaţiu în interiorul Cetăţii pentru reşedinţa casei guvernatorului. În momentul avansării lucrărilor la Dom şi fixării formei Pieţei Principale (astăzi Piaţa Unirii) s-a ales şi poziţia locuinţei guvernatorului civil. Clădirea era cunoscută în anul 1752 ca şi Casa Camerală Veche, iar în 1754 se transformă, fiind amenajată ca reşedintă pentru preşedintele administraţiei civile, contele de Vilana Perlas. Noua denumire a monumentului este Palatul Preşedintelui. Motivele decorative trădează o filiaţie vieneză strânsă, în care se recunoaşte îndeosebi modelul „Palatului Kinsky” din Viena .

Palatul Preşedintelui apare drept una dintre cele mai reprezentative construcţii din Timişoara secolului al XVIII-lea şi confirmă preocuparea administraţiei vremii pentru înfrumuseţarea oraşului. De altfel, aspectul clădirii este menţionat elogios în lucrarea lui Francisc Griselini, Istoria Banatului Timişean, aparuta la Bucureşti in 1926.

La sfârşitul secolului al XIX-lea, arhitectul Jacques Klein transformă Palatul Preşedintelui – devenit între timp Casa Comitatului – şi elimină elementele de decoraăie barocă, mai ales la nivelul faţadelor. Clădirea îşi păstrează, în mare, această formă şi în ziua de astăzi.


Program
Mar - Dum: 10:00 - 18:00
Biletele se pot achiziţiona la casieria Palatului Baroc
Preţ intrare: 10 Ron
Elevii, studenţii şi pensionarii au gratuitate

Contact
Muzeul de Artă Timişoara
Tel. 0256-491592
Fax. 0256-491582

Domul Romano-Catolic

Obiective Turistice , Piata Unirii
Domul Romano-CatolicDomul Romano-Catolic sau Catedrala Sfântul Gheorghe este o cladire in stil baroc, construita intre anii 1736 - 1744 cu un interior ce se remarca prin cele 9 altare decorate in stil rococo si baroc (sculptate de Johan Müller), icoane vechi, orga in stil Ludovic al XVI-lea si multe altele.

Catedrala Mitropolitana

Obiective Turistice , Bulevardul Regele Ferdinand
Catedrala Mitropolitana Catedrala Mitropolitană din Timișoara a fost construita in 1936 si a devenit un simbol al orasului. Cladirea este construita in stil Bizantin de arhitectul Ion Traianescu. Stilul arhitectural al catedralei este atât unic cât și neobișnuit pentru un lăcaș de cult ortodox de asemenea dimensiuni. Acesta îmbină tradiția religioasă română cu cea bizantină-moldovenească.

Gradina Zoologica

Obiective Turistice , Str. Avram Imbroaie
Gradina ZoologicaGrădina Zoologică Timişoara este cea mai nouă grădină zoologică din România şi este amplasată în partea de nord-est a Municipiului, în Pădurea Verde, pe o suprafaţă de 6,34 ha teren, aflat în proprietatea Consiliului Local al Municipiului Timişoara.

În anul 2007, Grădina Zoologică a fost modernizată, cu această ocazie, s-au amenajat 16 habitate care adăpostesc 29 de specii şi un număr de 144 de animale.

Muzeul Satului Banatean

Obiective Turistice , Str. Avram Imbroane nr. 1
Muzeul Satului BanateanMuzeul nostru, MUZEUL SATULUI BĂNĂŢEAN, îşi ţine poarta larg deschisă ca să-i păşiţi pragul şi să intraţi curioşi într-un spaţiu pregătit să vă ofere imagini culturale adunate laolaltă despre lumea de odinioară a satului bănăţean.

Program de vizitare
Orar de vară Orar de iarna
Luni închis Luni închis
Marţi-sâmbătă 10- 18 Marti – sâmbătă 9-16
Duminică 12—20 Duminică 10-16
Casieria se închide la 17. 15 Casieria se închide la 15.15

Sugestii pentru vizitare
Vizita liberă
Vizita comentată cu ghid specializat
Vizita tematica programată pentru prescolari, elevi
Programare la tel. 0256.274016 0733.313575

Cetatea Aradului

Obiective Turistice , Str. Eugen Popa
Cetatea AraduluiActuala cetate a Aradului este unul din cele mai importante monumente istorice existente, în momentul de faţă, în zona de vest a ţării.
Ridicată în a doua jumătate a secolului al XVII -lea, cetatea a fost considerată ca una dintre cele mai impresionante fortificaţii militare ale timpurilor respective.

Cetatea Oradea

Obiective Turistice ,
Cetatea OradeaMenţionând funcţia de avanpost al Transilvaniei, călătorul turc plasează cetatea la o lovitură de tun de malul Crişului, la câmpie, având forma unui pentagon, “clădire solidă şi pompoasă”. Şanţul cetăţii avea o lăţime de 120 de picioare şi “afunzime” ca o mare, fiind umplut cu apă de Criş.

Circumferinţa cetăţii avea 2 500 de paşi. Existau cinci bastioane prevăzute cu tunuri, care erau acoperite cu “pături” de culoare roşie. Nu se putea comunica între bastioane ca în cazul altor cetăţi. Fiecare bastion avea o poartă proprie, căpitan şi santinele. Având forma unui triunghi, bastioanele aveau cupole din piatră, folosite ca puncte de observare.

Zidul cetăţii avea 40 de “rifi” înălţime (circa 10 metri) şi 10 lăţime (circa 2,50 metri), fiind construit din piatră solidă, pe care s-a “aruncat” un val de pământ în forma unui dâmb. Începând de la bastionul de est, de jur împrejur, zidul cetăţii era încins cu un brâu din piatră cioplită. La poartă se afla un orologiu.

În cetate erau 10 prăvălii, 150 de case mai mici din piatră, o cameră pentru soldaţi, trei mori şi o temniţă “afundată ca un iad”. Palatul princiar măsura 1 500 de paşi în perimetru având cinci turnuri dintre care două lucrate din “ceramică roşie". Trei turnuri slujeau drept magazii pentru muniţie, aici locuind aga ienicerilor. Palatul avea patru porţi din care numai una era folosită. Biserica din interior a fost transformată în geamie. Sub administraţia turcească, atât cetatea cât şi oraşul au fost reconstruite. Un amănunt interesant este faptul că turcii au rebotezat bastioanele cetăţii: Tzinghine Tabiesi (bastionul Ţiganilor = actualul bastion Ciunt), Koperdan Tabiesi (bastionul Auriu), Juram Tabiesi (bastionul Crăişor), Kukuk Tabiesi (bastionul Bethlen) şi Aga Tabiesi (bastionul Roşu).

Venerabilul Celebi, 1660

Gradina Zoologica din Oradea

Obiective Turistice , Calea Matei Basarab 30
Gradina Zoologica din OradeaGradina Zoologica din Oradea a fost deschisa in 1962, pe o suprafata de 3,2 hectare iar ultima renovare a fost finalizata in 2013, redeschiderea pentru public a fost anuntata pentru data de 1 Mai.

Telefon:0259 434 547

Farul Genovez

Obiective Turistice , Str. Remus Opreanu
Farul GenovezFarul Genovez este situat pe str. Remus Opreanu, langa Statul Major al Fortelor Navale, la cativa metri de faleza din Constanta.
Farul a fost construit de catre negustorii genovezi in jurul anului 1300 si are o inaltime de 8 metri.

Acvariu

Obiective Turistice , Faleza
AcvariuAcvariul Constanţa, prima secţie a Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, amplasat la malul mării pe faleza Cazinoului, în imediata vecinătate a acestuia, este şi primul acvariu public din România şi a fost inaugurat la 1 mai 1958.

Acvariul constănţean a rămas cea mai mare instituţie de acest gen din ţară, deşi ulterior şi alte muzee de ştiinţe ale naturii au înfiinţat secţii cu acelaşi profil.
Spaţiul expoziţional este destinat prezentării expoziţiei permanente de faună şi floră acvatică în 57 de bazine, dar şi expoziţiilor temporare cu tematici de biologie, ecologie acvatică şi pescuit marin.

Instituţie muzeală inedită pentru muzeele de ştiinţe naturale din ţară datorită patrimoniului său expoziţional format în exclusivitate din organisme vii, acvariul constănţean deţine şi colecţii naturalizate de peşti şi nevertebrate marine şi dulcicole, aparţinând diferitelor zone geografice ale globului.
Pentru a facilita prezentarea vieţuitoarelor dar şi accesul vizitatorilor la informaţii, patrimoniul expoziţional este reprezentat de peste 100 specii (1300 exemplare ), de vieţuitoare acvatice este structurat pe mai multe secţii. Repartizarea organismelor acvatice pe secţii are la bază criterii ecologice şi biogeografice, iar în cadrul secţiilor la amplasarea diferitelor specii în bazine s-a respectat pe cât posibil, criteriul taxonomic.

Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie

Obiective Turistice , Piata Ovidiu
Muzeul de Istorie Nationala si ArheologieMuzeul de istorie naţională şi arheologie Constanţa are o istorie de peste o sută de ani, perioadă ce poate fi împărţită în trei mari etape: perioada 1878 – 1957 – cea mai tulbure; apoi, 1957 – 1977 şi, în sfârşit, din 1977 până în prezent.

După 1877 lucrările de extindere ale oraşului Constanţa au dus la descoperirea unor însemnate vestigii ceramice, statuare, epigrafice, numismatice etc., toate atestând locul anticului Tomis în istoria veche a ţării.

PROGRAM:
Sezon
1 Mai - 30 Septembrie
Deschis zilnic 08 - 20

Extra sezon
Deschis 09 - 17
Inchis Luni, Marti

telefon 0241-618-763

Muzeul Marinei

Obiective Turistice , Str. Traian, nr. 53
Muzeul MarineiExpoziţia permanentă a Muzeul Marinei Române este organizată pe criteriul tematico-cronologic, în conformitate cu periodizările istoriografiei clasice şi are patru sectoare distincte - epocile Istorie veche, Istorie medievală, Istorie modernă şi Istorie contemporană - prezentate pe parcursul a 22 de săli (cu o suprafaţă activă de 10.775 m2), la care se adaugă spaţiul exterior dedicat expunerii permanente a unor obiecte originale de mari dimensiuni.
Modul de expunere folosit este modern, unitar - plafonul şi pardoseala împărţite pe aceiaşi moduli, circuitul de vizitare cunoscând un flux continuu, parter, etaj, parter - încheindu-se în parcul ce oferă privitorului obiecte originale de anvergură, imposibil de expus în sălile obişnuite de muzeu. Astfel ancore, elice, motoare, piese de artilerie navală şi antiaeriană, mine, nave militare scoase din uz îşi află locul în această expoziţie în aer liber, căreia poziţia sa îi conferă o cuprinzătoare şi superbă panoramă a portului Constanţa.

Telefon: 0241/619035

Delfinariu

Obiective Turistice , Bd. Mamaia, nr. 255
DelfinariuDelfinariul din Constanţa şi-a început activitatea la 1 iunie 1972, constituind prima formă muzeistică de acest gen din ţară şi prima din sud-estul Europei la acea dată. În amfiteatrul cu piscină şi în bazinul acoperit, se organizează demonstraţii cu delfini şi lei de mare.

Telefon: 0241481243

Planetariu

Obiective Turistice , Bd Mamaia, nr. 255
PlanetariuCa o fereastră deschisă permanent spre cer, Planetariul din Constanta este ca un "far" la malul Mării Negre. Primul obiectiv public de acest gen din ţara, luând fiinta în anul în care omul a reuşit sa "atingă" pentru prima dată cu piciorul Luna (1969), Planetariul destăinuie şi azi misterele greu de pătruns ale cerului.

Telefon: 0241481237

Partia Suior

Obiective Turistice ,
Partia SuiorPartii Suior
Locatie GPS
- N 47.672612
- E 23.781667

Partia 1 - Lungime 1500 metri - grad de dificultate mediu
Partia 2 - Lungime ~1250 metri - grad de dificultate mediu
Partia 3 - Lungime 900 metri - grad de dificultate mediu

Instalatii de nocturna
- Partia Suior 1

Instalatie de transport pe cablu
- Toate partiile sunt deservite de telescaun

Instalatie de Zapada Artificiala
- Partia Suior 1
- Partia Suior 2

Partia de Schi Cavnic

Obiective Turistice , Str. Maramuresului
Partia de Schi CavnicPartiile din Cavnic se gases la iesirea din Cavnic spre Ocna Sugatag pe partea dreapta a directiei de mers catre Ocna Sugatag.

Partia Roata 1 - Lungime 900 metri - grad de dificultate - mediu
Partia Roata 2 - Lungime 1000 metru - grad de dificultate - usor
Partia Roata 3 - Lungime 900 metri - grad de dificultate - greu
Partia Icoana 1 - Lungime 800 metri - grad de dificultate - mediu
Partia Icoana 2 - Lungime 700 metri - grad de dificultate - mediu
Partia Tubbing - Lungime 120 metri - grad de dificultate - usor

Instalatii de transport pe cablu
- Partiile Roata 1, 2 si 3
- Partia Icoana

Instalatii de nocturna
- Partia Icoana 1
- Partia Tubbing
- Partia Roata 1
- Partia Roata 2

Cascada Varciorog

Obiective Turistice ,
Cascada VarciorogCascada Varciorog se afla la aproximativ 5 Km de centru comunei Arieseni si la 3.5 Km de DN 75.
Cascada are o inaltime de 15 metri cu un debit mai mare primavara datorita topirii zapezii de pe Varful Piatra Graitoare.

Pestera de Sub Zgurasti

Obiective Turistice ,
Pestera de Sub ZgurastiPestera Zgurasti este o pestera activa, cu doua intrari, aproximativ 5,1 Km lungime si 80 metri adancime si in interior gasiti cel mai mare lac subteran din Romania.

Pestera se afla la o inaltime de 920 metri pe Valea Ordancusei, Coordonatele GPS NU sunt exacte

Pestera Scarisoara

Obiective Turistice ,
Pestera ScarisoaraPestera Scarisoara se afla la o altitudine de aproximativ 1150 metri pe raza comunei Garda de Sus.
Pestera este amenajata pentru vizitare cu ghizi autorizati si adaposteste cel mai mare ghetar subteran din Romania.

Partiile Vartop

Obiective Turistice , DN 75
Partiile VartopPartiile Vartop se afla la 9 Km de comuna Arieseni

Partia Vartop - Lungime 1000 metri - Grad de dificultate - mediu
Partia Vartop 2 - Lungime 450 metri - Grad de dificultate - usor
Partia Graitoare - Lungime 1350 metri - Grad de dificultate - mediu

Instalatii de transport pe cablu
- Partia Vartop - teleschi
- Partia Vartop 2 - teleschi
- Partia Graitoare - telescaun

Instalatie de nocturna
- Toate partiile au instalatie de nocturna

Zapada artificiala
- Partia Vartop

Obiective turistice

Obiective Turistice ,
Obiective turisticeINFORMATII DESPRE STATIUNEA SARATA-MONTEORU (Sarata Monteoru):

Statiunea Sarata Monteoru se afla la 110 km de Bucuresti si 19 km de municipiul Buzau.

Statiunea beneficiaza de un climat sedativ, cu aer puternic ionizant negativ care are o actiune somniferica uimitoare, ajutand la o refecere rapida a organismului si mai ales a psihicului.

Cel mai important factor terapeutic de la Sarata Monteoru il reprezinta apa minerala cu un continut ridicat de mineralizare, utilizata in cura externa atat in complexele balneare, cat si pentru bazinul in aer liber.



Izvoarele minerale clorurosodice, magneziene, sulfuroase, iodurate si namolul sapropelic sunt benefice in special in cazul afectiunilor reumatismale, ginecologice si digestive.

OBIECTIVE TURISTICE IN STATIUNEA Sarata Monteoru:


1. Strandul cu bazine cu apa sarata aflat in centrul statiunii la numai 5 minute de mers pe jos de pensiunea noastra.


2. Culmea Namolului (tratament cu namol)-izvoare sulfuroase clorurosodice concentrate,feriginoase,iodurate,argila si namol mineral.Vara ,in zilele calduroase ,zeci de vizitatori urca in aceasta zona pentru a beneficia de cura naturista in mijlocul unei paduri seculare.


3. Mina de pertrol-unica in Europa si o raritate in lume prin sistemul de exploatare al titeiului in amenajari miniere.


4. La Cetatuie-Santier arheologic unde s-au descoperit ruine si numeroase obiecte apartinand epocii bronzului.


5. Izvorul Minei de petrol - izvor de ochi.Acest izvor este folosit de cativa localnici pentru tratarea afectiunilor oculare.


6. La Cruce-crucea (inalta de 10 metri) este iluminata in timpul noptii si se poate ajunge in 30 min de la pensiunea noastra.


7. Ruinele Schitului Negoita-se afla in partea de nord-vest a statiunii la cca 1h de mers pe jos,acolo se gaseste un neasteptat platou pe care se afla Mastirea Negoita, atestata documentar la 1682.

Gradina Zoologica Sibiu

Obiective Turistice , Str. Calea Dumbravii Nr. 142
Gradina Zoologica SibiuGradina zoologica din Sibiu s-a deschis in 1929 in padurea Dumbrava si a fost prima Gradina Zoologica din Romania.
In prezent Gradina Zoologica Sibiu are o suprafata de 15 ha adaposteste 187 de animale si pasari din 47 de specii.

Program :
Iarna 10:00 – 16:30 (oct-mar)
Vara 9:00 – 19:00 (apr-mai)
9:00 – 20:00 (iun - iul)
9:00 – 19:00 (aug-sep)

Tarife:
ADULTI: 3 lei
COPII, STUDENTI, ELEVI, PENSIONARI: 2 lei
Tariful pentru închirierea barcilor si hidrobicicletelor: 15 lei (pentru 1/2 ora, cu 15 lei garantie)
Persoanele cu handicap au intrarea gratuita

Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA

Obiective Turistice , Str. Pădurea Dumbrava, nr.16-20
Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRALoc ideal pentru păstrarea spiritului românesc autentic, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului este aşezat într-un adevărat paradis, în rezervaţia naturală "Dumbrava Sibiului". Dispunând de un lac şi de peste zece kilometri de alei, muzeul prilejuieşte plimbări de tot felul, de la clasicul mers pe jos, până la un scurt tur cu trăsura, cu sania sau cu barca. Vegetaţia luxuriantă îi ajută pe oameni să respire aer curat, dar şi să ignore pentru câteva minute sau ore agitaţia obişnuită a oraşului.

Muzeul în aer liber se întinde pe o suprafaţă de 96 ha, din care expoziţia propriu-zisă ocupă 42 de hectare. Vizitatorii au la dispoziţie două restaurante, două pensiuni, un spaţiu de joacă, un centru de informare turistică, 4 parcări, peste 10 km de alei, numeroase locuri de popas, spaţii destinate demonstraţiilor practice şi multe alte elemente menite să le facă şederea cât mai agreabilă.

Tel: 0269252999; 0269202447

Obiective turistice Chiojdu

Obiective Turistice ,
Obiective turistice ChiojduChiojdu are avantajul de a fi sitaut in zona montană a Carpaţilor de Curbură, respectiv in zona Munţilor Buzăului .

Fauna caracteristică pădurii de făget care include specii de păsări cântătoare cu penaj viu şi colorat (piţigoi, ciocănitoare, mierlă, cuc, cinteză, codobatură, gaiţă, rândunică), păsări răpitoare de zi (uliul cenuşiu) şi de noapte (cucuvea, bufniţă); specii de mamifere (căprioară, cerb carpatin, urs brun, râs – mai ales în zona montană, vulpe, lup, mistreţ cu răspândire mai largă); specii de peşti (păstrăv, lipan, mreană etc.); o mare varietate de insecte, reptile contribuie la pitorescul zonal.

Potenţialul socio-cultural se refera la tradiţiile şi obiceiurile legate de sărbătorile religioase, de momentele importante din viaţa omului (naştere, căsătorie, moarte), de activităţile tradiţionale cu caracter ancestral (păstorit – transhumanţă) etc.; târgurile (caracteristice contactului marilor unităţi de relief), nedeile (în Munţii Buzăului); construcţiile cu caracter religios etc.

Potenţialul istoric este reprezentat atât de obiective foarte vechi, preistorice, situri arheologice aparţinând Culturii Monteoru din epoca bronzului, sau civilizaţiei ostrogote (sec. IV d.Hr.), cruci de piatră din sec. XVIII, cât şi de obiective mai noi cum ar fi Cimitirul Eroilor de la Tabla Buţii (Munţii Siriului), toate acestea atestând continuitatea multimilenară a locuitorilor acestor meleaguri.

Biserica Sfântul Nicolae din Densuș

Obiective Turistice , Densus, Jud. Hunedoara
Biserica Sfântul Nicolae din DensușBiserica Sfântul Nicolae este un lăcaș de cult din localitatea Densuș, județul Hunedoara, una dintre cele mai vechi biserici de rit bizantin din România, construită în secolul XIII. Din 1991 este pe lista de monumente propuse pentru a intra în patrimoniul UNESCO.

Biserica Sfântul Nicolae din Densuș a fost ridicată pe ruinele unei construcții din antichitate (sec. al IV-lea). De plan pătrat (cca. 6 x 6 m), naosul este străpuns de un turn în jurul căruia se află un spațiu îngust acoperit cu o boltă de sprijin. Spre est se afla o adâncă absidă semicirculară, atât la interior cât și la exterior, având pe latura sudică un diaconicon de mari dimensiuni.

Acoperișul întregii construcții este din plăci de piatră. Încăperi anexe au fost adăugate pe latura sudica în sec. XIV-XV. Construita din pietre romane fasonate aduse din ruinele Ulpiei Traiana Sarmizegetusa din apropiere, biserica are o înfățișare ciudată, care nu ascunde însă amprentele stilistice ale romanicului târziu.
Valoroasele fragmente de pictură murală, datând din 1443, opera unei echipe de maeștri în frunte cu Ștefan, unul din primii zugravi români cunoscuți, vădesc strânse legături stilistice cu picturile de epocă din Țara Românească.